Sådan kan vi hjælpe dig
som iværksætter

Virksomhedstyper

Vælg den helt rigtige virksomhedstype

Skal din startup-virksomhed være en enkeltmandsvirksomhed, et interessentskab, et anpartsselskab eller et aktieselskab? Det afhænger alt sammen af, hvad der passer bedst til din startup og din situation som selvstændig iværksætter.

De mest anvendte virksomhedstyper

Der findes et utal af forskellige virksomhedstyper – særligt hvis man krydser landegrænser. De mest almindelige og mest brugte i Danmark er: Enkeltmandsvirksomhed, interessentskab, anpartsselskab, aktieselskab og iværksætterselskab (som dog ikke længere er muligt at oprette).

Ud over de generelle forskelle, der er vist ovenfor, er der også forskellige regler for moms, Skattestyrelsen, regnskabskrav, registrering m.m. Derfor er det vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i de forskellige virksomhedstyper, inden du starter din virksomhed op, og du bevæger dig ind i verdenen af iværksætteri.


Enkeltmandsvirksomhed

En enkeltmandsvirksomhed har kun én stifter og én ejer, og han/hun hæfter selv for alle virksomhedens økonomiske forpligtelser. Denne virksomhedstype er altså karakteriseret ved, at der kun er én enkelt ejer af virksomheden. En enkeltmandsvirksomhed er ikke et selskab, og enkeltmandsvirksomheden er derfor ikke en selskabsform.

De fleste virksomheder, der startes i Danmark, er enkeltmandsvirksomheder. Det er gratis og hurtigt at oprette virksomheden, og der er ingen større risiko forbundet med at drive virksomheden. Dog hæfter du personligt, hvis virksomheden kommer i underskud.

En anden fordel er, at ens regnskab ikke offentliggøres. Det kan både spare dig for lidt penge, og offentligheden kan ikke se, om det går din virksomhed godt eller skidt.


Interessentskab (I/S)

Interessentskab minder meget om enkeltmandsvirksomheden. Den største forskel er, at virksomheden skal ejes og drives af to eller flere personer.

Denne virksomhedstype er nem, billig og hurtig at starte, hvis I er to eller flere iværksættere. Der er ingen krav om startkapital, men ejerne hæfter hver især personligt og solidarisk. Det betyder dog også, at kreditorerne kan gå efter hver ejer, hvis virksomheden er i gæld. Ejerne kan derfor risikere at hænge på hele regningen med deres egen personlige formue.


Anpartsselskab (ApS)

Et anpartsselskab er ejet af én eller flere personer eller virksomheder. Selskabet har længe skulle stiftes for en anpartskapital på minimum 50.000 kr., men fra primo 2021 nedsættes denne til 40.000 kr.

Anpartsselskabet er et af de mest almindeligt anvendte selskabsformer i Danmark. En af de helt store fordele ved at stifte et ApS er, at ejerne har begrænset hæftelse. Hvis virksomheden går konkurs, mister man kun den del, man han indskudt i anpartskapitalen.

Stifter du et anpartsselskab, skal du offentliggøre et årligt årsregnskab, som skal indberettes til Erhvervsstyrelsen.


Aktieselskab (A/S)

I et aktieselskab skaffes pengene til start og drift ved at udstede aktier. Der er et kapitalkrav på min. 400.000 kr., og der er en del flere regnskabsmæssige forpligtelser, men ellers er reglerne meget lig reglerne for et anpartsselskab.

Ejerne i et aktieselskab er de aktionærer, der har udsted aktierne. De har intet personligt ansvar for selskabets gæld ud over deres del af aktiekapitalen.

På samme måde som ved et ApS, skal du ved et aktieselskab også indberette et årsregnskab. Der er dog ekstra krav til A/S-regnskaberne.

Den guide er leveret af BDO Revision, der er en del af vores rådgivernetværk. Deres hjælp er uundværlig i vores arbejde med iværksætteri, hvor de deler ud af deres viden og stiller deres kompetencer til rådighed for vores iværksættere.

BDO Revision

Esbjerg