Sådan kan vi hjælpe dig
som iværksætter

PR for iværksætteren

Kom godt fra start som iværksætter med en god PR-plan

Som nystartet virksomhed er PR ofte ikke et område, der bliver prioriteret særligt højt. Det kan virke krævende, og der er mange andre vigtige punkter på din dagsorden. Det er dog en skam. PR-indsatsen er nemlig afgørende for, at du får skabt opmærksomhed om dit produkt og din virksomhed. Få vores tips til at komme godt i gang med PR-arbejdet.

Hvad er PR?

Lad os først og fremmest få slået fast, at PR er meget mere end blot en enkelt pressemeddelelse i ny og næ. Din PR-indsats skal tænkes som et langsigtet strategisk arbejde med påvirkningen og plejen af din virksomheds omdømme. Som begrebet antyder, handler PR(public relations) om at arbejde med de eksterne relationer – hvad enten det er presse, kunder, samarbejdspartnere eller andre aktører.

Ved kontinuerligt at påvirke de relationer via forskellige kommunikationsdiscipliner som eksempelvis pressemeddelelser, lobbyarbejde, opslag på sociale medier og nyhedsbreve kan du skabe en god fortælling om din virksomhed og på den måde opbygge og vedligeholde et godt omdømme.

Hvorfor skal du lave PR?

Først og fremmest handler det om at skabe opmærksomhed om dit produkt og din virksomhed. Omverdenen skal jo vide, at du eksisterer, hvis de skal købe dit produkt eller ydelse.

Som den danske PR-branches brancheforening i sin tid formulerede det, kan du ”ved at fortælle virksomhedens positive historier, opbygge og pleje din virksomheds gode rygte. En positiv spiral skabes, hvis virksomheden gennem den planlagte og vedholdende kommunikation formår at højne forventningerne til et produkt eller ydelse. Lever kvaliteten op til det forventede, øges omdømmet yderligere, og virksomheden oplever en målbar effekt. Public Relations kan derfor bidrage direkte til en virksomheds succes.”

Altså er PR et redskab til at skabe synlighed og i sidste ende også kunder og dermed salg. Derudover bidrager en god PR-indsats også til at gøre dig synlig på nettet, så dine kunder kan finde dig her – uanset om det er via avisartikler, sociale medier eller Google.

Hvad er din kernefortælling?

For at kunne fortælle positive historier om din virksomhed, skal du starte med at finde ud af, hvad kernefortællingen egentlig er. Du skal jo være helt skarp på, hvilken opfattelse omverdenen skal have af dig og din virksomhed.

Start med at stille dig selv nogle af disse spørgsmål:

 • Hvorfor har du startet virksomheden?
 • Hvordan adskiller du dig fra konkurrenterne?
 • Hvorfor er du/produktet unik(t)? Hvad er formålet?
 • Hvad kan du/produktet tilbyde?

Det er netop i denne indledende fase ved opstarten af din virksomhed, at du har muligheden for at bygge din virksomhedsfortælling rigtigt op. Det er alt andet lige sværere at gå tilbage og omskrive den, når du har været i gang i et par år.

Din kernefortælling eller storytelling er et væsentligt element i din branding og skal naturligvis og hænge sammen med din generelle forretningsplan – altså skal den være oprigtig og kunne efterleves.

Inden du går i gang

Først og skal du have den førnævnte kernefortælling på plads. Har du det, kan du begynde at lave en langsigtet strategi, hvor du både bliver helt skarp på, hvad dit overordnede formål skal være ift. PR.

Hvad er det primære budskab, som resten af verden skal forstå? Det kan i forstå omgang være at gøre opmærksom på din eksistens, eksempelvis i forlængelse af en butiksåbning eller produktlancering.

Når du begynder at planlægge din PR-indsats, er der især tre faktorer, du skal tænke over:

Målgruppen

 • Hvem vil du have i tale?
 • Hvor er de i medielandskabet? Læser de avis, bruger de sociale medier eller hvad er deres medievaner?
 • Hvad lægger netop den gruppe mennesker vægt på?
 • Hvad vil du have dem til?

Medier

 • Hvor skal historierne bringes? TV, radio, avis?
 • Er det lokale, regionale eller landsdækkende medier, der er interessante?
 • Er der special- og fagmagasiner, der passer godt til dit produkt og din målgruppe?
 • Er der specifikke journalister, som du skal skabe en god relation til?
 • Hvordan bruger du de digitale medier?

Ressourcer og evner

 • Har du selv evnerne til at skrive historierne?
 • Har du tid og penge til at lave eller købe PR?
 • Har den rette medieforståelse til at forstå PR-spillet?

Kom godt i gang

Når du har styr på dine strategi og planlægning, er det tid til for alvor at komme ud over rampen. Det kræver udover en god strategi, at du også er i stand til at eksekvere den. Forstået på den måde, at du selv skal have evnerne til at se den gode historie, skrive den og få den igennem nåleøjet, så medierne bider på.

For at lykkes med det, skal du kunne tænke lidt som en journalist og sætte dig ind i deres tankegang og hverdag. Mange journalister har så travlt, at de ofte vil tage imod gode historier med kyshånd, hvis de bliver serveret på et sølvfad, er velskrevne og har stor nok nyhedsværdi.

Hvis du ikke har tiden eller evner til selv at håndtere hele PR-indsatsen fra strategi til udførelsen, kan du alternativt overveje at købe hjælp til dette eksternt.

Denne guide er skrevet af Morten Stendevad, som er en af vores dygtige rådgivere fra vores rådgivernetværk. Deres hjælp er uundværlig i vores arbejde med iværksætteri, hvor de deler ud af deres viden og stiller deres kompetencer til rådighed for vores iværksættere.

 

Business Esbjerg

Riggen er forankret i Business Esbjerg. Vi kan derfor stille nogle af de bedste erhvervskonsulenter til rådighed for iværksættere.